Eneco-klanten met zonnepanelen gaan ook betalen voor terugleveren

Het was te verwachten: ook Eneco gaat nu aan klanten met zonnepanelen extra kosten rekenen voor het terugleveren van opgewekte energie. Eneco volgt als zoveelste energieleverancier en is vast niet de laatste.

Terugleveren met zonnepanelen: wat houdt dat in?

Met zonnepanelen wek je elektriciteit op. Die gebruik je in eerste instantie voor je eigen woning, voor elektrische apparaten en verlichting, bijvoorbeeld. Alle opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Andere huishoudens kunnen dan gebruik maken van de door jou opgewekte stroom (of jijzelf op een later moment) en jij krijgt daar een zogenaamde terugleververgoeding voor van je energieleverancier.

Waarom moeten Eneco-klanten gaan betalen voor teruglevering?

Het aantal huizen in Nederland dat zonnepanelen heeft, is de laatste jaren flink gestegen. De reden?

  1. Zonnepanelen werden goedkoper
  2. Er waren allerlei subsidies beschikbaar
  3. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter

Dit is natuurlijk een mooie ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid, maar een energieleverancier maakt ook kosten om het terugleveren van energie te faciliteren.

De afgelopen jaren is er veel meer energie teruggeleverd en stijgen de kosten. Veel energieleveranciers hebben dat al doorberekend aan hun klanten. Alle klanten zijn meer gaan betalen, of je nu wel of geen zonnepanelen hebt. Maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk.

Daarom gaat Eneco de extra kosten voor terugleveren nu alleen doorberekenen aan nieuwe klanten met zonnepanelen. Eneco-klanten met zonnepanelen die nu een nieuw contract afsluiten, betalen nu al €6 per maand extra. Nu kondigt Eneco aan dat er vanaf de zomer kosten gerekend gaan worden voor elk teruggeleverd kWh stroom. 

Hoeveel ga je betalen per teruggeleverd kWh bij Eneco?

Voor de stroom die je opwerkt, maar niet direct gebruikt en dus teruglevert aan het net, ga je 11,5 cent per kWh betalen. Je krijgt nog steeds een terugleververgoeding van van 14,5 cent per kWh. Dat betekent dat je nog steeds 3 cent overhoudt per teruggeleverd kWh.

Wanneer moet je gaan betalen voor teruglevering bij Eneco?

Dat ligt er aan of je zonnepanelen hebt en wat voor type contract je hebt.

Zonnepanelen en variabel contract

Als je een variabel contract met een variabel tarief hebt, ontvang je minimaal 30 dagen van tevoren bericht als je moet gaan betalen voor het terugleveren van stroom.

Zonnepanelen en vast contract

Als je nu een vast contract hebt bij Eneco, verandert er niets aan jouw tarieven. Als je vaste contract afloopt en je moet gaan betalen voor het terugleveren van energie, dan ontvang je daar 30 dagen van tevoren bericht over.

Zonnepanelen en nieuw vast contract afsluiten

Als je nu een vast contract wil afsluiten bij Eneco, betaal je nog de verhoogde, vast leveringskosten van €14,99 per maand die gelden voor alle nieuwe klanten. Je ontvangt een netto terugleververgoeding van 5 cent per kWh.

Sluit je deze zomer een nieuw contract af? Dan ga je ook terugleverkosten betalen. Het is nog niet bekend wanneer dat ingaat.

Geen zonnepanelen

Dan verandert er nu nog niets voor je, maar ga je vanaf de zomer minder betalen bij Eneco. De extra kosten voor het terugleveren van energie, worden nu namelijk over alle Eneco-klanten verdeeld, of zij nu zonnepanelen hebben of niet. Dat gaat dus veranderen vanaf de zomer. Dan draaien alleen klanten mét zonnepanelen op voor de extra terugleverkosten.

💡 Lees ook: wat kost 1 kWh stroom in 2024?