Eneco-klanten met zonnepanelen gaan ook betalen voor terugleveren

Het was te verwachten: ook Eneco gaat nu aan klanten met zonnepanelen extra kosten rekenen voor het terugleveren van opgewekte energie. Eneco volgt als zoveelste energieleverancier en is vast niet de laatste.

Terugleveren met zonnepanelen: wat houdt dat in?

Met zonnepanelen wek je elektriciteit op. Die gebruik je in eerste instantie voor je eigen woning, voor elektrische apparaten en verlichting, bijvoorbeeld. Alle opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Andere huishoudens kunnen dan gebruik maken van de door jou opgewekte stroom (of jijzelf op een later moment) en jij krijgt daar een zogenaamde terugleververgoeding voor van je energieleverancier.

Waarom moeten Eneco-klanten gaan betalen voor teruglevering?

Het aantal huizen in Nederland dat zonnepanelen heeft, is de laatste jaren flink gestegen. De reden?

  1. Zonnepanelen werden goedkoper
  2. Er waren allerlei subsidies beschikbaar
  3. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter

Dit is natuurlijk een mooie ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid, maar een energieleverancier maakt ook kosten om het terugleveren van energie te faciliteren.

De afgelopen jaren is er veel meer energie teruggeleverd en stijgen de kosten. Veel energieleveranciers hebben dat al doorberekend aan hun klanten. Alle klanten zijn meer gaan betalen, of je nu wel of geen zonnepanelen hebt. Maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk.

Daarom gaat Eneco de extra kosten voor terugleveren nu alleen doorberekenen aan nieuwe klanten met zonnepanelen. Eneco-klanten met zonnepanelen die nu een nieuw contract afsluiten, betalen nu al €6 per maand extra. Nu kondigt Eneco aan dat er vanaf de zomer kosten gerekend gaan worden voor elk teruggeleverd kWh stroom. 

Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend.

💡 Lees ook: wat kost 1 kWh stroom in 2024?