Wil je het jezelf makkelijk maken, dan schakel je een externe partij in die het hele circus voor je kan regelen, waardoor je snel je klachtenregeling op orde hebben kunt. Maar wat ben je zoal kwijt aan deze verplichting?
Een erkende klachtenregeling
Je kunt je eigen klachtenregeling opzetten, maar zoals hiervoor benoemd kun je het ook aan een partij overlaten die alles voor je kan regelen. Er bestaan verschillende van deze instanties die je tijd en mogelijk ook kosten besparen in de vorm van een pakket dat je kunt afnemen. Het verschilt per partij en per pakket wat je eraan kwijt bent. Reken op kosten van ergens te tussen de 100 en 300 euro per jaar.
Klachtenfunctionaris
Een onderdeel van de verplichtingen is dat elke zorgaanbieder, dus ook zzp’ers in de zorg, een onafhankelijke klachtenfunctionaris beschikbaar stellen moeten stellen die patiënten of cliënten kan begeleiden bij het indienen van klachten én kan bemiddelen. Als je lid wordt van een klachtenorganisatie, is dit vaak inbegrepen in de jaarlijkse kosten en hoef je er dus niet extra rekening mee te houden. Wil je liever zelfstandig een klachtenfunctionaris inhuren? Houd dan rekening met kosten van tussen de 50 en 150 euro per klacht.
Geschillencommissie
Naast dat je over een onafhankelijke klachtenfunctionaris moet kunnen beschikken als zzp’er in de zorg, ben je ook verplicht om aangesloten te zijn bij een door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkende geschillencommissie. Dit kun je regelen via een brancheorganisatie of via een onafhankelijke instantie. Hier zitten jaarlijkse kosten aan verbonden die kunnen variëren tussen de 50 en 200 euro. Maar als men daadwerkelijk een geschil voor je behandeld moet worden, dan kunnen extra kosten in rekening worden gebracht die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.
Procedure opstellen
Iets wat je ook geregeld moet hebben, is een duidelijke schriftelijke klachtenprocedure. Je moet een protocol op papier hebben waarin bijvoorbeeld staat hoe klachten gecommuniceerd kunnen worden en binnen welke tijd je erop reageert. Dit protocol moet je delen met je patiënten of cliënten. Je kunt zelf dit document opstellen of een sjabloon gebruiken van een brancheorganisatie, in welk geval je er geen kosten aan zult hebben. Maar als je het laat doen door een jurist of adviseur, kunnen de (eenmalige) kosten oplopen tot 200 à 500 euro.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Je bent niet verplicht als zzp’er in de zorg om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar het is wel bijzonder verstandig. Een schadeclaim kan immers een dure aangelegenheid zijn en het risico hierop bestaat simpelweg binnen het vakgebied. Om de kosten hiervan te dekken, heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Zo’n verzekering kost gemiddeld tussen de 200 en 800 euro per jaar. Dat hangt voornamelijk af van je specialisatie en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, maar natuurlijk ook van de verzekeraar.
Elk op zich gaat het om relatief kleine bedragen. Alles bij elkaar opgeteld gaat het echter om best veel geld. Daarom kan het een goed idee zijn om te informeren bij externe instanties die alles voor je kunnen regelen wat zij ervoor vragen. Mogelijk ben je dan goedkoper uit dan wanneer je alles zelf een voor een regelt.
Dit is een gastartikel van Solopartners.nl