Ook Vattenfall- en Essent-klanten met zonnepanelen gaan terugleverkosten betalen

Ben je klant bij Essent of Vattenfall? Of denk je erover om hier een contract af te sluiten? En heb je zonnepanelen? Dan ga je binnenkort betalen voor het terugleveren van energie aan het net.
Vattenfall Essent zonnepanelen

Vattenfall en Essent volgen daarmee energieleverancier Eneco op, die onlangs ook aankondigde dat klanten met zonnepanelen binnenkort moeten gaan betalen.

Omdat steeds meer klanten zonnepanelen hebben en er steeds meer stroom teruggeleverd wordt, gaan de kosten voor energieleveranciers daardoor flink omhoog. En die worden nu doorberekend aan klanten.

Hoeveel moeten Vattenfall- en Essent-klanten met zonnepanelen betalen voor teruglevering?

Het is nog onbekend hoeveel je moet gaan betalen per teruggeleverd kWh stroom. Beide energieleveranciers geven aan dit nog te onderzoeken. De huidige kWh-prijs bij Essent ligt op €0,38 per kWh. De terugleververgoeding is 5,5 cent per kWh. Bij Vattenfall betaal je €0,30 per kWh. De terugleververgoeding is hier 7,6 cent per kWh. Voor een kuub gas bij Vattenfall betaal je op dit moment tussen de €1,32 en €1,50.

Bij concurrent Eneco is de terugleververgoeding al wel bekend. Klanten met zonnepanelen gaan 11,5 cent betalen per teruggeleverd kWh stroom. Zij ontvangen nog steeds een terugleververgoeding van 14,5 cent. Daardoor verdienen Eneco-klanten met zonnepanelen nog steeds op het terugleveren van stroom, alhoewel de vergoeding dus wel lager wordt dan voorheen.

Tot nu toe worden de extra kosten voor het salderen aan alle Vattenfall- en Essent-klanten doorberekend. Ook aan klanten die geen zonnepanelen hebben. Dat gaat dus binnenkort veranderen, als Vattenfall en Essent bekend maken hoeveel klanten mét zonnepanelen extra moeten betalen.

De energierekening van klanten zonder zonnepanelen gaat dan omlaag.