Wat kost een split airco? (2024)

Nu de zomers in Nederland veel warmer worden, kiezen steeds meer mensen voor een split airco. Ook is het vaak voordeliger om een ruimte te verwarmen met een airco, dan met verwarming op gas. Kortom: de airco wordt populairder. Maar wat betaal je nu voor een split airco? Ontdek het hier!
Wat kost een airco
In dit artikel:
Dit moet je weten:

Wat is een split airco?

Een split airco, ook wel een vaste airco genoemd, is een type airconditioningsysteem dat bestaat uit twee afzonderlijke eenheden: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt binnen geïnstalleerd aan een muur of aan het plafond, en is verantwoordelijk voor het koelen van de lucht. De buitenunit bevindt zich buiten het gebouw en bevat de compressor en condensor, die de warmte uit de lucht afvoeren.

De binnen- en buitenunit zijn verbonden met koelleidingen en elektrische bedrading. Tijdens het koelproces transporteert de binnenunit warmte van binnen naar buiten, waardoor de temperatuur binnen daalt. Dit maakt split airco’s heel efficiënt en effectief in het koelen van ruimtes in huis. Een stuk beter (en geruislozer!) dan veel mobiele airco’s, bijvoorbeeld. 

Hoe wordt de prijs van een split airco bepaald?

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met het installeren van de binnen- en buitenunit, maar veel mensen kiezen ervoor om dit door een professionele partij te laten doen. Het installeren van een airco is namelijk best een ingewikkeld klusje.

Bovendien vervalt in veel gevallen de garantie die je op een airco hebt, als je deze niet laat installeren door een gecertificeerde partij.

De prijs van een split airco wordt beïnvloed door verschillende factoren, waarvan deze factoren het meeste invloed hebben:

  • Vermogen en type airco: voor grotere ruimtes is een krachtigere airco nodig om het geheel te koelen en/of te verwarmen. Een airco met groter vermogen is vaak duurder. Ook zijn bepaalde merken airco’s duurder.
  • Functionaliteiten: wil je een airco die alleen kan koelen? Of ook kan verwarmen, ontvochtigen en ventileren? Ook kunnen veel airco’s tegenwoordig via WiFi bediend worden. Allemaal handige functionaliteiten, maar waar je wel wat meer geld voor kwijt bent.
  • Energiezuinigheid: door de jaren heen zijn airco’s een stuk energiezuiniger geworden. Goed nieuws natuurlijk, maar een airco met energieklasse A (of hoger) is vaak wel wat duurder dan een ouder type airco dan met een lager energieklasse. Toch verdien je de investering in een nieuwere, energiezuinigere airco vaak onder de streep wel terug, omdat je veel minder geld kwijt bent aan elektriciteit.
  • Installatiekosten: is het installeren van de binnen- en buitenunit nét wat ingewikkelder? Bijvoorbeeld omdat er een extra groep aangemaakt moet worden of de units op een lastigere plek geplaatst moeten worden? Dan vallen de installatiekosten vaak hoger uit.
  • Extra’s: Daarnaast zijn er nog allerlei extra’s die ook extra geld kosten. Wil je bijvoorbeeld een koof om de buitenunit laten plaatsen? Of je airco in de kleur van de muur laten spuiten (dat kan vaak!), dan betaal je hier extra voor.

Wat betaal je voor een split airco in 2024?

Gemiddeld kost een split airco, inclusief installatiekosten en zonder extra’s, tussen de €2.000 en €2.500 inclusief btw. De prijzen verschillen op basis van het type airco dat je kiest, of de installatie gemakkelijk of moeilijker is, bij welk bedrijf en in welke locatie je de airco wil laten plaatsen en voor welke extra’s je kiest.

Voorbeeldofferte van een airco (2024)

In februari 2024 liet ik een airco plaatsen in de slaapkamer. Ik vroeg een offerte op voor twee dezelfde airco units (voor de woonkamer en slaapkamer) en kan dus een duidelijke, recente offerte delen met de kosten voor een split airco in 2024:

Airco offerte

Voor één Mitsubishi split airco met energieklasse A++ die 20m2 tot 40m2 kan koelen en verwarmen, betaalde ik uiteindelijk €2.350,- inclusief btw.

Als ik beide airco’s tegelijk had laten installeren, kon ik nog €100,- korting krijgen op de installatiekosten.

Voor extra’s zou ik de volgende bedragen betalen:

  • Airco in een kleur gespoten, bijvoorbeeld de kleur van de muur: €200
  • Buitengoot in een kleur laten spuiten, bijvoorbeeld de kleur van de muur: €50
  • Extra elektrawerkzaamheden (bleken niet nodig te zijn): €75 per persoon per uur exclusief materialen

Tip: vraag altijd meerdere offertes op en kies voor de deal die het beste bij je past. Kijk niet alleen naar prijs, maar ook naar zaken zoals certificaten (je krijgt alleen lange garantie op je airco als je deze hebt laten plaatsen door een gecertificeerd bedrijf!), kleine lettertjes en reviews van anderen. 

Kan je subsidie krijgen voor een split airco?

Nee, in 2024 is er geen subsidie beschikbaar voor het plaatsen van een split airco. De kans is ook klein dat dit gaat gebeuren, omdat andere systemen zoals een warmtepomp, worden gezien als efficiënter en duurzamer. 

Wat kost een airco per jaar?

Naast de initiële aanschafkosten van een airco, ben je jaarlijks ook kosten kwijt voor onderhoud, eventuele reparatie en natuurlijk stroom

Kosten voor airco-onderhoud

Voor onderhoud reparatie kun je rekening houden met ongeveer €100,- per jaar. Zeker aan het begin, als de airco nog nieuw is, zullen de kosten behapbaar zijn.

Kosten voor airco bijvullen

Gemiddeld moet je een airco eens per twee jaar laten bijvullen met koelvloeistof. Vaak zit dit bij het jaarlijks onderhoud in. Neem je geen jaarlijks onderhoud af? Dan kost het ongeveer €150 tot €175 om je airco eens per twee jaar te laten bijvullen. Laat dit altijd doen door een vakman.

Kosten voor airco aan stroom

Als je een airco alleen gebruikt voor het koelen van een ruimte (we gaan uit van een slaapkamer), dan kun je ervan uitgaan dat je deze 25 tot 40 dagen per jaar aan hebt staan, voor 5 tot 7 uur per dag.

Als je de airco ook gebruikt voor het verwarmen van de slaapkamer, dan kun je ervan uitgaan dat je deze 30 tot 90 dagen per jaar aan hebt staan, gemiddeld vaak niet meer dan 2 tot 3 uur per dag, omdat de slaapkamer niet constant verwarmd hoeft te zijn en ook niet zo warm verwarmd hoeft te zijn als de woonkamer.

Gemiddeld verbruikt een airco 1 kwh stroom per uur en betaal je op dit moment gemiddeld €0,35 voor 1 kWh stroom. De kosten zijn dan als volgt:

 

Wat?

Aantal dagen

Aantal uur per dag

Kosten per jaar

Alleen koelen

25 tot 40 dagen per jaar

5 tot 7 uur per dag

€60 - €100 per jaar

Alleen verwarmen

30 tot 90 dagen per jaar

2 tot 3 uur per dag

€20 - €95 per jaar

Koelen en verwarmen

55 tot 130 dagen per jaar

2 tot 7 uur per dag

€80 - €200 per jaar

Het is bijna altijd vele malen goedkoper om je huis te verwarmen met een airco, dan met een verwarming op gas. Dat komt omdat de prijs voor 1 kuub gas een stuk hoger ligt.

Als je ook nog eens zonnepanelen hebt, vallen de kosten voor je aircoverbruik al helemaal een stuk lager uit. Grote kans dat je in de zomermaanden je aircoverbruik bijna helemaal kan compenseren met wat je zonnepanelen opwekken!

💡 Lees ook: wat kost 1 kWh stroom in 2024?

Wat kost een airco installeren?

Gemiddeld kost het €2.000 tot €2.500 om een split airco te laten installeren. Dit is inclusief de binnen- en buitenunit zelf en de installatiekosten, maar exclusief eventuele extra's zoals het spuiten van de airco, een koof en extra elektriciteitswerk.

Wat kost een airco die ook kan verwarmen?

Tegenwoordig kunnen veel airco's zowel koelen als verwarmen. Gemiddeld betaal je tussen de €2.000 en €2.500 voor een airco die ook kan verwarmen. Per jaar ben je ongeveer €20 tot €95 kwijt aan stroom om de airco je ruimte te laten verwarmen.

Wat kost een airco bijvullen?

Gemiddeld moet je één keer per twee jaar je airco laten bijvullen. Dat kost je ongeveer €150 tot €175 per keer.

Wat kost een airco per dag?

Een airco staat natuurlijk niet het hele jaar aan. Als we ervan uitgaan dat je de airco alleen gebruikt om te koelen (zo'n 25 tot 40 dagen per jaar), dan ben je gemiddeld €1,80 tot €2,50 per dag kwijt, op dagen dat de airco koelt. Als je de airco gebruikt om te verwarmen (zo'n 30 tot 90 dagen per jaar), dan ben je gemiddeld €0,70 tot €1,00 per dag kwijt op dagen dat de airco verwarmt.

Wat kost airco onderhoud?

Airco-onderhoud is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Gemiddeld ben je zo'n €100,- per jaar kwijt aan onderhoud voor je airco.