Wat kost een kuub gas? (2024)

De energierekening: voor veel Nederlandse huishoudens is die de afgelopen jaren flink gestegen. Met name voor gas ben je steeds meer gaan betalen. Maar wat ben je nu eigenlijk kwijt voor een kuub (m3) gas in 2024? Wij zochten het voor je uit.
In dit artikel:
Dit moet je weten:

Uit welke onderdelen bestaat de gasprijs per m3?

De gasprijs die jij uiteindelijk per kuub betaald, is opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  1. Kostprijs van gas: Dit is de prijs die de energieleverancier betaalt voor het inkopen van gas. Deze prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals vraag en aanbod, olieprijzen, geopolitieke gebeurtenissen en weersomstandighede (zie hieronder)

  2. Transportkosten: Dit zijn de kosten die worden gemaakt voor het transporteren van gas van de leverancier naar de consument. Deze kosten omvatten de infrastructuurkosten van het gasnetwerk en kunnen verschillen per regio.

  3. Energiebelasting: In Nederland wordt energiebelasting geheven op gasverbruik. Deze belasting is bedoeld om het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen en de transitie naar duurzame energie te bevorderen.

  4. Opslag duurzame energie (ODE): Dit is een heffing die wordt geheven om de kosten van duurzame energieprojecten te financieren, zoals wind- en zonne-energie-installaties.

  5. BTW: Over de totale gasprijs wordt ook nog btw (omzetbelasting) geheven. In Nederland is het btw-tarief op gas 21% (dit is een tijdje 9% geweest)

  6. Vaste leveringskosten: Sommige energieleveranciers rekenen vaste leveringskosten, onafhankelijk van het verbruik. Deze kosten kunnen bestaan uit administratieve kosten, kosten voor klantenservice en andere overheadkosten.

Welke factoren bepalen de prijs van gas?

De prijs van gas verandert continu door verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn:

1. Vraag en aanbod

Net als bij veel producten en diensten, wordt de prijs van een kuub gas beïnvloed door vraag en aanbod. Is er meer vraag naar gas? Dan zal de prijs van een kuub gas waarschijnlijk stijgen. En stijgt juist het aanbod van gas, terwijl de vraag gelijk blijft? Dan zal de prijs van een kuub gas hoogstwaarschijnlijk dalen.  

Hieronder delen we direct twee voorbeelden van hoe vraag naar gas de prijs kan beïnvloeden.

2. Seizoenen

In de winter gebruiken we meer gas dan in de zomer. Dat komt omdat veel Nederlandse huishoudens hun huis verwarmen met gas. In de winter stijgt de vraag naar gas en dat kan dus  de prijs van een kuub gas beïnvloeden (zie factor 1).

3. Andere bronnen van energie

Ook de laatste factor heeft te maken met vraag en aanbod. De laatste jaren zijn er allerlei andere energiebronnen bijgekomen. Zo worden bijna alle nieuwbouwhuizen gasloos gebouwd en neemt de vraag naar gas dus af. Dat kan ervoor zorgen dat de prijs van gas lager wordt.

4. Productie- en transportkosten

Gas moet gewonnen, verwerkt, getransporteerd én gedistribueerd worden. En daar zijn natuurlijk ook kosten aan gebonden. Als productie- en transportkosten veranderen, heeft dat ook invloed op de uiteindelijke prijs die jij betaalt voor 1 m3 gas. Zo is brandstof voor vrachtwagens duurder geworden en is personeel schaarser geworden. Deze factoren leiden ertoe dat de gasprijzen stijgen.

5. (Geo)politieke gebeurtenissen

Toen in februari 2022 de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, hebben we in Nederland van dichtbij gemaakt hoe (geo)politieke gebeurtenissen invloed hebben op de gasprijs. Het werd verboden om nog handel te drijven met Rusland en dus werd er aan Nederland ineens een stuk minder gas geleverd. Dat dreef de gasprijzen enorm omhoog. 

6. Valutakoersen

Gas halen we vaak uit een ander land. Als daar met een andere munteenheid dan de euro wordt betaald, is de koers van de valuta uit dat land ten opzichte van de euro ook een factor die de prijs van een kub gas bepaalt. Als de euro minder waard wordt ten opzichte van de valuta waarin het gas betaald wordt, dan verhoogt dit de prijs.

7. Wetten & belastingen

De prijs die jij uiteindelijk betaalt voor een kub gas, is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Eén van die onderdelen is belasting, want over elke m3 gas die je verbruikt, betaal je btw en energiebelasting. In 2022 besloot de Nederlandse overheid de btw op energie bijvoorbeeld tijdelijk te verlagen van 21% naar 9%. Dit scheelde best wel op je energierekening. Nu betaal je gewoon weer de volle mep btw én is de energiebelasting per kuub gas ook nog eens flink gestegen. Hieronder zie je de ontwikkeling in energiebelasting per m3 gas in Nederland:

Daartegenover staat ook weer een een hogere heffingskorting. In 2024 krijg je €631,- vermindering energiebelasting (in 2023 was dat nog €597,-). Deze teruggaaf wordt aan het einde van het jaar verrekend op je jaarfactuur.

Wat is de prijs van een kuub gas op 18 april 2024?

Op dit moment kost een kuub gas gemiddeld €1,43. Dit is de prijs inclusief BTW en overheidsheffingen. Aan het eind van het jaar, krijg je nog een gedeelte terug vanwege de vermindering energiebelasting. In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van de consumentenprijs van een kuub gas de afgelopen 10 jaar:

Hieronder zie je de prijs van een kuub gas per energieleverancier. De prijzen worden meerdere keren per dag geüpdatet. 

Je ziet hier de actuele prijzen van vandaag van: 18 april 2024.