Wat kost een mantelzorgwoning? (2025)

Een mantelzorgwoning is dé oplossing als je voor een naaste wilt zorgen, dichtbij maar met genoeg privacy voor iedereen. Het is een fijne manier om zorg en zelfstandigheid te combineren, maar natuurlijk vraag je je af: wat kost een mantelzorgwoning eigenlijk? In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden, welke regels er zijn en wat je ongeveer betaalt voor een mantelzorgwoning.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het erf van een bestaande woning, speciaal bedoeld voor mensen die mantelzorg nodig hebben.

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van:

  • Een tijdelijke unit die in de tuin wordt geplaatst. Bijvoorbeeld een luxe prefab mantelzorgwoning die je op maat kunt laten maken bij Villea Ontzorgwoningen.
  • Een bestaande garage of schuur die je ombouwt tot mantelzorgwoning.
  • Een permanent gebouw dat eerst als mantelzorgwoning en daarna als schuur of garage te gebruiken is.

Wat zijn de regels voor een mantelzorgwoning?

Het plaatsen van een mantelzorgwoning is de afgelopen jaren eenvoudiger geworden. Door versoepelingen in het beleid hoef je vaak geen vergunning meer aan te vragen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

De soorten mantelzorgwoningen die we hierboven opnoemden mogen worden gezien als een bijgebouwd bij een woning en kunnen in veel gevallen zonder vergunning gebouwd worden. De precieze voorwaarden staan in het tijdelijk deel omgevingsplan en in het Bbl.

Een belangrijke regel is dat de mantelzorgwoning geen permanente verhuurfunctie mag hebben. Als de zorgbehoefte vervalt, moet de woning verplaatsbaar zijn of met een ander geldig doel gebruikt worden. Is het doel om het gebouw na afloop van de mantelzorg als zelfstandige woonruimte te laten voortbestaan? Dan gelden de bouwregels voor een normale woning.

Welke factoren bepalen de kosten van een mantelzorgwoning?

De prijs van een mantelzorgwoning wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Grootte van de woning: Hoe groter de woning, hoe meer materiaal en arbeidsuren er in principe nodig zijn.
  • Materialen en afwerking: Kies je voor luxe afwerkingen of duurzame materialen? Dan vallen de kosten hoger uit.
  • Aanpassingen op maat: Denk aan brede deuren of een aangepaste badkamer voor rolstoelgebruik.
  • Installaties: Extra voorzieningen zoals zonnepanelen, een airco of warmtepomp, maar leveren op de lange termijn ook besparingen en/of extra comfort op.

Als je een mantelzorgwoning op maat wil laten bouwen, kun je terecht bij een  Villea Ontzorgwoningen kun je rekenen op maatwerk waarbij zowel functionaliteit als duurzaamheid vooropstaan. Zo krijg je een woning die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Wat kost een mantelzorgwoning?

De kosten voor een mantelzorgwoning zijn dus sterk afhankelijk van welke wensen je hebt. Gemiddeld moet je rekening houden met ongeveer €2.000 per vierkante meter. Voor een gemiddelde mantelzorgwoning van 50 vierkante meter kun je dus denken aan een investering vanaf €100.000. Afhankelijk van de grootte en afwerking kan dit bedrag oplopen of juist lager uitvallen. 

Hoewel dit een flink bedrag lijkt, biedt een mantelzorgwoning ook financiële voordelen. Zo behoudt een kwalitatieve woning zijn waarde dankzij de duurzame bouw en hoogwaardige afwerking. Daarnaast kun je een prefab mantelzorgwoning verplaatsen of verkopen als deze niet meer nodig is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Villea Ontzorgwoningen.