Wat kost een postzegel? (2024)

Een kaartje of brief op de deurmat vinden: dat is éxtra leuk in dit digitale tijdperk. Maar wie heeft er nu nog postzegels in huis? En wat kost het eigenlijk om een brief of kaart te versturen? We zoeken voor je uit wat een postzegel kost in 2024 en hoe je kan besparen op postzegels!
Wat kost een postzegel
In dit artikel:

De prijs van een postzegel door de jaren heen

Omdat steeds minder mensen post versturen (steeds meer post wordt immers digitaal verzonden) is het een stuk duurder geworden om post te versturen. Een postzegel is door de jaren heen dan ook flink duurder geworden. Waar je 10 jaar geleden (in 2014) nog €0,64 betaalde, is dat nu, in 2024 al bijna verdubbeld.

Wat kost een postzegel van 1?

Sinds 2007 staan er op Nederlandse postzegels geen bedragen meer, maar een cijfer: een 1 of een 2. Dit cijfer zegt iets over het gewicht van de post die je mag versturen met deze postzegel erop (hieronder meer).

Door de “1” en “2” worden postzegels tijdloos en kun je zegels uit 2007 of later ook in 2024 nog gebruiken. 

In 2024 kost een postzegel van 1 €1,09 per zegel. De prijs gaat omhoog op 1 juli 2024: dan gaat een postzegel €1,14 kosten.

Wat kost een postzegel op 22 juli 2024?

In juli 2024 kost een postzegel €1,09.

Dat is 8 cent duurder dan in 2023. Met een postzegel van €1,09 kun je post versturen in Nederland tot en met 20 gram. Wil je post versturen die zwaarder is dan 20 gram (en lichter dan 50 gram)? Dan kun je 2 postzegels met een “1” op de envelop plakken of een postzegel met een “2” erop kopen. Die kost €2,18.

Tip: koop de postzegelcode

Heb je geen postzegels in huis maar wil je toch nú een kaartje versturen? Sinds een aantal jaar kan je bij PostNL ook de zogenaamde postzegelcode aanschaffen. Je betaalt online en ontvangt daarna een unieke code die bestaat uit 9 tekens. Deze schrijf je in het rechter, bovenste hoekje van de envelop op de plek waar je normaal een postzegel zou plakken. Je kunt de brief met postzegelcode direct op de post doen.

Wat kost de postzegelcode in 2024?

De postzegelcode kost in 2024 €1,09 – net als een normale postzegel. Vanaf 1 juli gaat de postzegelcode €1,14 kosten. PostNL geeft aan dat de prijzen moeten stijgen, vanwege de stijgende loonkosten.

Besparen op postzegels: mijn tip

Op z’n tijd een verjaardagskaartje, brief naar een vriendin of kerstkaart sturen: ik ben er dol op! Ik stuur dan ook nog regelmatig een kaartje en heb daarom altijd wel postzegels in huis. Maar, die komen niet uit dit jaar. 

Sinds een aantal jaar koop je namelijk postzegels met het cijfer “1” of “2” erop en niet met bedragen. Postzegels worden elk jaar duurder, maar de zegels met een “1” of “2” erop blijven geldig. Daarom heb ik al jaren geleden een flinke voorraad postzegels met een “1” erop ingeslagen, toen ze nog een stuk goedkoper waren dan het actuele tarief van nu.

Heb je daar niet aan gedacht? Geen probleem, want ook dan kun je nog van deze ‘truc’ gebruik maken. Je kunt namelijk ook via Marktplaats postzegels uit eerdere jaren kopen voor een lager bedrag dan wat postzegels nu kosten.

Oftewel: sla postzegels nu in voor een lagere prijs en profiteer nog jaren van deze lage prijs, ook als de ‘nieuwe’ postzegels in prijs stijgen!