Wat kost een warmtepomp? (2024)

Benieuwd naar de kosten van een warmtepomp in 2024? Je bent niet de enige! Nu 'duurzaamheid' steeds belangrijker worden en Nederlanders massaal de zoektocht starten naar duurzame oplossingen voor huis, is ook de warmtepomp enorm populair geworden. Maar wat betaal je nu eigenlijk voor een warmtepomp? In dit artikel duik ik in de actuele prijzen van warmtepompen en ontdek je welk bedrag je kunt verwachten als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen.
Wat kost een warmtepomp
In dit artikel:
Dit moet je weten:

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je je woning op een duurzame manier verwarmen of koelen. Dat komt omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt en warmte uit de lucht of grond gebruikt. Je kunt een warmtepomp gebruiken in plaats van je cv-ketel of in combinatie met je cv-ketel.

💡 Lees ook: wat kost 1 kWh stroom in 2024?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van de ene naar de andere plaats met behulp van een compressor en een koelmiddel. Het werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast, maar in plaats van warmte uit de binnenkant van een koelkast te halen en naar buiten te brengen, haalt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater en brengt het naar binnen om een gebouw te verwarmen of de koelen.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Dit zijn de drie meest voorkomende typen warmtepompen:

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp (op basis van elektriciteit) met een cv-ketel (meestal op basis van gas). Het systeem schakelt automatisch tussen de twee bronnen, afhankelijk van factoren zoals buitentemperatuur, energieprijzen en warmtevraag, om optimale prestaties en kostenbesparingen te garanderen.

Volledige warmtepomp

Een volledige warmtepomp draait volledig op warmte uit de buitenlucht, grond of het grondwater. Het is een volledige vervanging van de cv-ketel, die heb je dus niet meer nodig en je woning kan van het gas af. Met een volledige warmtepomp kun je je woning (en het water in de woning) verwarmen. Vaak kan een volledige warmtepomp je woning ook koelen, bijvoorbeeld met de vloerverwarming.

Bodem warmtepomp

Een bodem warmtepomp is ook een volledige warmtepomp. Deze maakt gebruik van de temperatuur diep in de grond om te verwarmen of te koelen. Het systeem maakt gebruik van een netwerk van buizen, gevuld met een vloeistof, dat in de grond is begraven. Deze vloeistof absorbeert warmte uit de bodem in de winter en geeft warmte af aan de bodem in de zomer.

Wat kun je doen met een warmtepomp in huis?

Een warmtepomp kun je gebruiken voor verschillende toepassingen in huis en tuin:

  1. Verwarmingssystemen: Warmtepompen kunnen worden gebruikt voor het verwarmen van je woning. Ze kunnen traditionele centrale verwarmingssystemen vervangen of worden geïntegreerd in bestaande systemen. Vloerverwarming werkt ook op een warmtepomp, je kunt je vloer in de zomer ook verkoelen als je vloerverwarming op je waterpomp werkt.
  2. Warmwaterboilers: Warmtepompen kunnen warm water leveren voor huishoudelijk gebruik, bijvoorbeeld voor een douche, bad of de afwas. Dit kan zowel voor directe warmwaterproductie als voor het opslaan van warm water in een boiler.
  3. Zwembadverwarming: Warmtepompen worden vaak gebruikt om zwembaden op een duurzame manier te verwarmen.
  4. Airconditioning: Warmtepompen kunnen ook worden gebruikt om te koelen. Ze zijn in staat zijn om warmte uit een gebouw te onttrekken en naar buiten af te voeren, waardoor de binnentemperatuur wordt verlaagd.

Hoe wordt de prijs van een warmtepomp bepaald?

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden die je uiteindelijk voor een warmtepomp betaalt:

  • Type warmtepomp: er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, zoals lucht-lucht, lucht-water en grond-water warmtepompen. Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken, efficiëntie en installatievereisten, wat resulteert in variërende kosten voor zowel de aanschaf als de installatie.
  • Grootte van de warmtepomp: ook een cruciale factor bij het bepalen van de kosten. Grotere warmtepompen hebben over het algemeen een hogere capaciteit en zijn geschikt voor grotere ruimtes of gebouwen. Het installeren van een warmtepomp met een grotere capaciteit vereist meer materiaal en arbeid, wat kan leiden tot hogere totale kosten voor de installatie.
  • Installatiekosten: de complexiteit van de installatie kan variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie van de warmtepomp, de toegankelijkheid van het terrein en eventuele aanpassingen die moeten worden gemaakt aan het bestaande verwarmingssysteem. Deze installatiekosten kunnen aanzienlijk variëren en moeten zorgvuldig worden overwogen bij het plannen van een warmtepompinstallatie.

Kun je subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Je kunt subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De warmtepomp valt namelijk onder de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie, die de Rijksoverheid beschikbaar stelt. Hoeveel subsidie je krijgt, is afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt:

Subsidie hybride warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 4 kW en energielabel A++ krijg je €2.550 subsidie.

Subsidie volledige warmtepomp

 Voor een volledige warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 8 kW en energielabel A++ krijg je €3.150 subsidie.

Subsidie bodem warmtepomp

Voor een bodemwarmtepomp met een vermogen van 6 kW en energielabel A++ krijg je €4.425 subsidie.

Goed om te weten: Voor een warmtepomp met energielabel A+++ krijg je in 2024 €225 subsidie extra. Voor warmtepompen met energielabel A+ of lager krijg je in 2024 geen subsidie meer.

Wat kost een warmtepomp in mei 2024?

Gemiddeld betaal je in mei 2024 tussen de €6.000 en €12.000 voor een warmtepomp, afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Dit is exclusief installatiekosten.

Warmtepomp prijzen in 2024 (met subsidie!)

Bekijk hier wat je kwijt bent voor een warmtepomp exclusief en inclusief de subsidies die de overheid in 2024 beschikbaar stelt:

Type warmtepomp

Gemiddelde prijs

Gemiddelde prijs met subsidie

Hybride warmtepomp A++

€6.000

€3.450

Hybride warmtepomp A+++

€6.000

€3.255

Volledige warmtepomp A++

€12.000

€8.850

Volledige warmtepomp A+++

€12.000

€8.625

Bodem warmtepomp A++

€12.000

€7.575

Bodem warmtepomp A+++

€12.000

€7.300