Niet-betalende klanten
Het is erg vervelend als je klanten niet betalen. Als het eenmalig is, is er weinig aan de hand, maar het moet niet structureel gebeuren. In het slechtste geval kun je als ondernemer zelfs kopje onder gaan door klanten die niet betalen. Nu hoef je echt niet meteen bang te zijn voor een faillissement, maar langdurige openstaande facturen kunnen ervoor zorgen dat je niet de gewenste investeringen kunt doen. Dankzij factoring is dit geen issue. Factoring is het verkopen van je facturen aan een gespecialiseerde maatschappij. Jij hebt meteen je geld en hoeft geen energie te steken in het bellen en mailen van klanten die niet betalen.
Wel of geen bedrijfspand?
Er zijn ondernemers die niet zonder bedrijfspand kunnen. Voorbeelden hiervan zijn winkels, fietsenmakers en slagers. Aan een bedrijfspand zijn uiteraard kosten verbonden. Het grootste gedeelte gaat op aan de hypotheeklasten, maar onderschat ook de energierekening niet. Op kantoren kan het hard gaan, zeker als er tientallen mensen tegelijk werken. Ben je maandelijks veel kwijt aan je bedrijfspand en kan je ook zonder? Dan is het de overweging waard om volledig over te stappen op remote werken.
Inefficiënte administratie
Voor veel ondernemers is de administratie niet de meest favoriete taak. En inderdaad, uitdaging zit er over het algemeen niet in, daarom besteden veel ondernemers hun administratie ook uit aan een boekhouder.
De administratie is een typisch voorbeeld van een taak die moet gebeuren. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kan hier behoorlijk veel tijd en daarmee geld in gaan zitten.
Met goede software kun je een groot gedeelte van de administratie automatiseren. Dit zorgt niet alleen voor een besparing, maar ook voor meer ruimte voor creativiteit.
Marketing
Hoeveel je uitgeeft aan de marketing van je producten of diensten heb je volledig zelf in de hand. Ook als je hier op jaarbasis 0 euro aan spendeert, kun je prima ondernemen. Dit is echter wel een kostenpost waar je beter niet te veel op bezuinigt. Goede marketing is immers essentieel om als bedrijf overeind te blijven en de concurrentie op zijn minst bij te houden.
Nu kun je wel op meerdere manieren de marketing doen, bijvoorbeeld door de directe kosten laag te houden. Je kunt zelf diverse aantrekkelijke filmpjes maken voor je socials, de beste LinkedIn-posts schrijven of veel netwerkevenementen bezoeken. Dit kost je dan “alleen maar” tijd. De andere optie kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt, van een grote marketingafdeling tot het inhuren van gespecialiseerde bureaus die voor jou een complete strategie ontwikkelen.
Verzekeringen
Als ondernemer loop je altijd bepaalde risico’s. Denk bijvoorbeeld aan schade, diefstal of aansprakelijkheid. Maar één van de grootste financiële risico’s is arbeidsongeschiktheid. Kun je door ziekte of een ongeval (tijdelijk) niet werken? Dan vallen je inkomsten vaak helemaal weg. Met een goede verzekering zorg je voor een vangnet, zodat je vaste lasten gewoon betaald kunnen worden.
Een van de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hiermee ben je verzekerd van een inkomen als je door ziekte, een ongeval of burn-out niet meer kunt werken. De verzekeraar keert dan maandelijks een bedrag uit, zodat je bijvoorbeeld je hypotheek, huur of andere rekeningen kunt blijven betalen. Je bepaalt zelf hoe hoog de uitkering is en hoelang deze loopt. De premie voor een AOV is fiscaal aftrekbaar, wat het financieel aantrekkelijker maakt.
De AOV is nu nog niet verplicht, maar de verwachting is dat dit tussen 2027 en 2029 wel het geval wordt voor alle zzp’ers.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Factuurvoldaan.nl.